Blog

(GR) Πώς να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς QR για να συμμορφωθείτε με τους νέους κανόνες της Ε.Ε. για τις ετικέτες κρασιού

Οι παγκόσμιες μάρκες κρασιού εξετάζουν τις νέες απαιτήσεις σχετικά με τις ετικέτες για τα κρασιά που πωλούνται στην Ε.Ε. από το 2023. Σας παρουσιάζουμε τα βασικά βήματα για τη συμμόρφωση με τη χρήση κωδικών QR και ψηφιακών ετικετών.

(GR) Πώς να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς QR για να συμμορφωθείτε με τους νέους κανόνες της Ε.Ε. για τις ετικέτες κρασιού

Οι νέοι κανόνες της Ε.Ε για τις ετικέτες κρασιού αναφέρουν ότι τα κρασιά που παράγονται και λαμβάνουν ετικέτα μετά τις 8 Δεκεμβρίου 2023 πρέπει να γνωστοποιούν τα συστατικά, τις διατροφικές πληροφορίες και άλλες λεπτομέρειες, είτε στη φυσική τους ετικέτα είτε μέσω ηλεκτρονικών μέσων, όπως οι κωδικοί QR και οι ψηφιακές ετικέτες.

Αυτό το άρθρο παρέχει ένα σχέδιο για τη συμμόρφωση με το νόμο με τη χρήση κωδικών QR και ψηφιακών ετικετών (ηλεκτρονικές ετικέτες) και βασίζεται στη συνεργασία μας με μεγάλες και μικρές μάρκες κρασιών, συμπεριλαμβανομένων των Remy Cointreau, Schlumberger, Delicato, Continuum και άλλων.

Telmont EU wine label

Τα τέσσερα βήματα για την εφαρμογή μιας λύσης με κωδικό QR για το κρασί στην Ε.Ε.

Οι οινοπαραγωγοί επιλέγουν σε συντριπτικό βαθμό να χρησιμοποιούν κωδικούς QR και ψηφιακές ετικέτες για τη συμμόρφωση λόγω δύο βασικών πλεονεκτημάτων:

Σημειώστε ότι για το υπόλοιπο αυτού του άρθρου, θα χρησιμοποιούμε τον όρο «λύση ηλεκτρονικής ετικέτας» για να αναφερθούμε σε οποιαδήποτε λύση λογισμικού που δημιουργεί κωδικούς QR και τις σχετικές ψηφιακές ετικέτες.

Οι μάρκες που επιλέγουν τους κωδικούς QR για να συμμορφωθούν ακολουθούν τα παρακάτω βήματα για να συμμορφωθούν με τον νέο κανονισμό.

  1. Οργάνωση των πληροφοριών για το κρασί σε ένα λογιστικό φύλλο ή μια βάση δεδομένων.
  2. Εισαγωγή των πληροφοριών για το κρασί στη λύση λογισμικού για την ηλεκτρονική ετικέτα.
  3. Δημιουργία και λήψη των κωδικών QR για χρήση στο σχέδιο της εκτυπωμένης ετικέτας σας.
  4. Σχεδίαση και εκτύπωση των ετικετών με τους κωδικούς QR για την τοποθέτηση σε προϊόντα κρασιού.

 

Η παραπάνω διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για τους νέους οίνους που παράγονται κατά το εν λόγω έτος και προορίζονται για πώληση στην Ε.Ε.

 

Τι γίνεται αν βιάζομαι να εκτυπώσω ετικέτες κρασιού με κωδικούς QR;

Εάν το οινοποιείο σας βιάζεται να εκτυπώσει ετικέτες, είναι δυνατόν να ξεκινήσει η διαδικασία συμμόρφωσης με τη δημιουργία των κωδικών QR, τη λήψη τους και την εκτύπωσή τους στο κρασί. Μπορείτε να ολοκληρώσετε αργότερα επανερχόμενοι στα βήματα 1 και 2 παραπάνω. Ελέγξτε ότι η λύση ηλεκτρονικών ετικετών σας υποστηρίζει τη δυνατότητα να εκτυπώσετε πρώτα τους κωδικούς QR και στη συνέχεια να δημιουργήσετε τις ψηφιακές ετικέτες αργότερα.

Και τα τέσσερα αυτά βήματα είναι απαραίτητα για τη συμμόρφωση, ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία εκτελούνται. Θα αναφερθούμε τώρα σε περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε βήμα.

Σημειώστε ότι τα παρακάτω δεν αποτελούν νομική συμβουλή. Επίσης, ένα νέο σχέδιο τροποποίησης βρίσκεται υπό οριστικοποίηση, οπότε ορισμένες από τις οδηγίες εδώ ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Βήμα 1: Οργάνωση των πληροφοριών του προϊόντος σας

Ο στόχος αυτού του βήματος είναι να έχετε οργανώσει όλες τις πληροφορίες για τα προϊόντα κρασιού που θα χρειαστεί να εισαγάγετε στη λύση σήμανσης του λογισμικού σας (λύση ηλεκτρονικής ετικέτας). Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα υπολογιστικό φύλλο ή σε μια βάση δεδομένων. Οι ακόλουθες πληροφορίες περιλαμβάνουν τόσο συνιστώμενες (προαιρετικές) όσο και υποχρεωτικές πληροφορίες για τις ψηφιακές ετικέτες κρασιού:

Πληροφορίες για το προϊόν

 

Μεγέθη μερίδας

Ο νόμος απαιτεί διατροφικές και ενεργειακές πληροφορίες με βάση μια μερίδα των 100ml. Μπορείτε προαιρετικά να παρέχετε επίσης πληροφορίες με βάση άλλο μέγεθος μερίδας. Συνήθως τα πιο δημοφιλή κρασιά, τα κόκκινα, τα λευκά και τα ροζέ, σερβίρονται σε ποσότητες 125ml, 175ml και 250ml. Η τυπική μερίδα σε όλα τα μπαρ στην Ευρώπη είναι 125ml, αλλά μπορεί να θέλετε και ειδικές για κάθε χώρα. Εκτός από τις απαιτούμενες δηλώσεις μεγέθους μερίδας 100ml, συνιστούμε να τις εμφανίζετε και για ένα τυπικό μέγεθος μερίδας, καθώς οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι πιο χρήσιμες για τους πελάτες.

Ημερομηνία λήξης

Για τα κρασιά που έχουν αποαλκοολωθεί με ABV μικρότερο από 10%, θα πρέπει να παρέχετε μια ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή μια ημερομηνία λήξης. Αυτό αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2117.

Συστατικά

Τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά βάρους στην ηλεκτρονική ετικέτα, οπότε θα πρέπει να οργανώσετε τις πληροφορίες σας με αυτόν τον τρόπο και όπως αναφέρεται στο  Άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011.

Τα πρόσθετα θα πρέπει να οργανώνονται ανά κατηγορία, και εάν τα πρόσθετά σας ποικίλλουν από παρτίδα σε παρτίδα, συμπεριλάβετέ τα ακόμη και αν είναι μόνο πιθανώς παρόντα στο προϊόν.

Διατροφικά στοιχεία

Θα πρέπει να ετοιμάσετε τα ακόλουθα διατροφικά στοιχεία για κάθε αμπελοοινικό προϊόν:

 

Η λύση της ηλεκτρονικής σας ετικέτας θα πρέπει να παρέχει έναν υπολογισμό για την ενέργεια, αν και μπορείτε να καθορίσετε την ενέργεια απευθείας εσείς. Περισσότερα σχετικά με αυτές τις μεθόδους θα εξηγηθούν στην επόμενη ενότητα.

Αλλεργιογόνα και δυσανεξίες
Τυχόν αλλεργιογόνα ή δυσανεξίες πρέπει να εκτυπώνονται στη φυσική ετικέτα και εάν χρησιμοποιείτε λύση ηλεκτρονικής ή ψηφιακής ετικέτας, πρέπει να εμφανίζονται και εκεί. Βλέπε (άρθρο 21 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 1169/2011).

Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την ενέργεια, τα συστατικά και τα πρόσθετα

Πώς υπολογίζετε την ενέργεια;

Σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχουν δύο αποδεκτές μέθοδοι υπολογισμού της ενέργειας:

 

Τι ορίζεται ως συστατικό; Ως συστατικό νοείται «κάθε ουσία ή προϊόν, συμπεριλαμβανομένων των αρωματικών υλών, των προσθέτων τροφίμων και των ενζύμων τροφίμων, καθώς και κάθε ουσία σύνθετου συστατικού, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ή την προετοιμασία ενός τροφίμου και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και αν βρίσκεται σε τροποποιημένη μορφή- τα υπολείμματα δεν θεωρούνται συστατικά» (Άρθρο 2 της (ΕΕ) 1169/2011).

Τι γίνεται αν ένας από τους προμηθευτές σας σας παρέχει βασικούς οίνους ή προ-αναμεμειγμένα συστατικά, τα οποία η μάρκα σας ενσωματώνει στους οίνους της; Η τρέχουσα τάση είναι οι οινοπαραγωγοί να υποχρεώνουν συμβατικά τους προγενέστερους προμηθευτές οίνων ή/και συστατικών να παρέχουν πληροφορίες για τα συστατικά και τα πρόσθετα για τις εν λόγω εισροές στους οίνους τους. Στη συνέχεια, συγχωνεύουν αυτές τις πληροφορίες με τις δικές τους πληροφορίες, για τα συστατικά και τα πρόσθετα, για να δημιουργήσουν έναν τελικό κατάλογο συστατικών και πρόσθετων, για κάθε Μονάδα Τήρησης Αποθέματος (SKU).

Τι γίνεται αν αναμειγνύετε παλαιότερους οίνους ή σοδειές με άγνωστα συστατικά, π.χ. οίκοι σαμπάνιας με προϊόντα που δεν είναι σοδειάς και αποτελούν μείγμα παλαιότερων και νεότερων σοδειών; Ο νόμος βρίσκεται ακόμη υπό οριστικοποίηση, αλλά ένα σχέδιο κανονισμού που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα έχει αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Με βάση το σχέδιο κανονισμού, είναι πιθανό ότι ο τελικός νόμος θα διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στους οίνους που αναμειγνύουν διαφορετικές σοδειές να έχουν απλώς έναν εξαντλητικό κατάλογο προσθέτων και συστατικών.

Πρόσθετα και βοηθήματα επεξεργασίας

Όταν οργανώνετε τον κατάλογο των πρόσθετων υλών για κάθε Μονάδα Τήρησης Αποθέματος (SKU), να έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να δηλώνονται με την κατηγορία τους με τη μορφή της Κατηγορίας (Συστατικό 1, Συστατικό 2…). Σύμφωνα με σχέδιο του κανονισμού που αναμένεται να ψηφιστεί πολύ σύντομα, είναι σκόπιμο να παρουσιάζεται εξαντλητικός κατάλογος των ρυθμιστών οξύτητας και των σταθεροποιητικών παραγόντων που είναι πιθανό να περιέχονται στο τελικό προϊόν. Τα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας δεν χρειάζεται να δηλώνονται, εκτός εάν προκαλούν αλλεργίες και δυσανεξίες (Άρθρο 20(β) του (ΕΕ) 1169/2011). Για παράδειγμα, η μαγιά και τα βακτήρια είναι βοηθήματα επεξεργασίας και συνεπώς δεν χρειάζεται να δηλώνονται. 

Τι γίνεται αν τα πρόσθετα διαφέρουν από παρτίδα σε παρτίδα; Για έναν κατάλογο πρόσθετων υλών που καθορίζεται από τον νόμο, είναι αποδεκτό να δηλώνεται απλώς ότι ο οίνος «μπορεί να περιέχει» και να παρέχεται ένας εξαντλητικός κατάλογος των πρόσθετων υλών που μπορεί να υπάρχουν.

Τι γίνεται με τις μεταφράσεις; Πρέπει να μεταφράσετε την ηλεκτρονική ετικέτα σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε.;

Ο νόμος απαιτεί να διατίθενται οι ηλεκτρονικές ετικέτες στη γλώσσα ή στις γλώσσες που χρησιμοποιούνται στις αγορές στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα. Αναφέρει επίσης ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μπορούν να καθορίσουν τις γλώσσες στις οποίες πρέπει να εμφανίζονται οι ηλεκτρονικές ετικέτες, αν και καμία δεν το έχει κάνει ακόμη.

Δεδομένου αυτού, οι περισσότερες παγκόσμιες μάρκες δημιουργούν μεταφρασμένες εκδόσεις των ηλεκτρονικών ετικετών τους και στις 24 γλώσσες της Ε.Ε., με τη γλώσσα που εμφανίζεται να εξαρτάται είτε από τη χώρα στην οποία σαρώνεται ο κωδικός QR της ηλεκτρονικής ετικέτας, είτε από τη γλώσσα του συστήματος του χρήστη.

Ανάλογα με τη λύση σας, μπορεί να χρειαστεί να οργανώσετε τις μεταφράσεις των πληροφοριών του προϊόντος και των συστατικών σας σε αυτό το βήμα. Οι πιο προηγμένες λύσεις με αυτόματη μετάφραση και διαχείριση μεταφράσεων, σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την προετοιμασία αυτών των πληροφοριών τώρα και μπορείτε απλώς να αναθεωρήσετε/ διορθώσετε τις μεταφράσεις αργότερα.

Μόλις συγκεντρώσετε τις παραπάνω πληροφορίες για κάθε ένα από τα αμπελοοινικά σας προϊόντα, μπορείτε να προχωρήσετε στο βήμα 2.

Βήμα 2: Εισαγωγή των δεδομένων των προϊόντων οίνου (SKU) στη λύση λογισμικού σας- αναθεώρηση των μεταφράσεων

Υπάρχουν τρεις επιλογές για το σκοπό αυτό:

  1. Χειροκίνητη εισαγωγή: Αντιγραφή και επικόλληση από το λογιστικό φύλλο ή τη βάση δεδομένων που δημιουργήσατε στο Βήμα 1 στη λύση λογισμικού. Αυτό είναι πρακτικό μόνο αν έχετε λίγες ή, για παράδειγμα, μερικές δεκάδες Μονάδες Τήρησης Αποθέματος (SKU).
  2. Μαζική μεταφόρτωση: Αυτό αναφέρεται στη μεταφόρτωση ενός εγγράφου, όπως ενός CSV κ.λπ. στη λύση ηλεκτρονικής ετικέτας σας. Αυτό ενδείκνυται εάν έχετε μερικές δεκάδες έως εκατοντάδες Μονάδες Τήρησης Αποθέματος (SKU) και θα εξοικονομήσει σημαντικό χρόνο στη διαδικασία σας. Θα βοηθούσε επίσης στην αποφυγή σφαλμάτων εισαγωγής δεδομένων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμμόρφωσή σας. Αυτή η λειτουργία πρέπει να υποστηρίζεται από τη λύση λογισμικού σας.
  3. Ενσωματώσεις μέσω Διεπαφής Προγραμματισμού Εφαρμογών (API): Αυτό ενδείκνυται εάν έχετε μερικές δεκάδες έως εκατοντάδες Μονάδες Τήρησης Αποθέματος (SKU) και εάν το υποστηρίζει η λύση σας. Αυτή η προσέγγιση έχει παρόμοια οφέλη με τη μαζική μεταφόρτωση. Αυτό το χαρακτηριστικό πρέπει να υποστηρίζεται από τη λύση λογισμικού σας.

Ανάλογα με τη λύση σας, ενδέχεται να εισάγετε μεταφρασμένες εκδόσεις των συστατικών και των πληροφοριών προϊόντος σε αυτό το βήμα. Οι καθιερωμένες λύσεις παρέχουν ελεγμένες μεταφράσεις για κοινούς όρους, αυτόματη μετάφραση και διαχείριση της μετάφρασης, η οποία θα απαιτεί μόνο διόρθωση και αναθεώρηση των μεταφράσεων σε αυτό το στάδιο.

digital wine label with QR code for EU wine

Βήμα 3 – Λήψη κωδικών QR

Κάθε αμπελοοινικό προϊόν (SKU) θα έχει τη δική του ηλεκτρονική ετικέτα και τον δικό του κωδικό QR. Έτσι, εάν η μάρκα σας έχει δέκα διαφορετικά κρασιά, με δέκα διαφορετικές ηλεκτρονικές ετικέτες, θα έχετε δέκα διαφορετικούς κωδικούς QR. Αυτό ισχύει εκτός αν χρησιμοποιείτε σειριακούς, μοναδικούς κωδικούς QR για προηγμένες λειτουργίες όπως η ιχνηλασιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, κάτι που ξεφεύγει από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου και δεν είναι ακόμη διαδεδομένο στον κλάδο του κρασιού.

Μόλις σχεδιάσετε τις ηλεκτρονικές ετικέτες σας, θα πρέπει να μπορείτε να δημιουργήσετε και να κατεβάσετε τους κωδικούς QR που παραπέμπουν σε αυτές.

Οι κωδικοί QR θα πρέπει να κατεβαίνουν σε μορφή που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εκτυπωτή σας ή να ενσωματώνεται εύκολα στη διαδικασία εκτύπωσης.

download QR for EU wine
Ένα στιγμιότυπο οθόνης της λύσης ηλεκτρονικών ετικετών της Scantrust που δείχνει τις επιλογές λήψης κωδικών QR

Βήμα 4 – Σχεδιασμός και εκτύπωση ετικετών

Είστε πλέον έτοιμοι να σχεδιάσετε τους κωδικούς QR στις ετικέτες σας. Λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες βέλτιστες πρακτικές και συστάσεις.

Λάβετε υπόψη σας ότι εάν το οινοποιείο σας βιάζεται να εκτυπώσει ετικέτες, είναι δυνατόν να ξεκινήσετε δημιουργώντας πρώτα τους κωδικούς QR, να τους κατεβάσετε και να τους συμπεριλάβετε στα σχέδια των ετικετών σας. Εφόσον έχετε τον έλεγχο αυτών των κωδικών QR μέσω του λογισμικού σας ή άλλου συστήματος και επιστρέφετε στα παραπάνω βήματα αργότερα, αυτό είναι απολύτως εντάξει.

Πού πρέπει να τοποθετηθεί ο κωδικός QR στην ετικέτα;

Τα περισσότερα οινοποιεία επιλέγουν να τοποθετήσουν τον κωδικό QR στην πίσω πλευρά της ετικέτας για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στην επωνυμία.

Τι πρέπει να αναγράφεται πάνω ή στον κωδικό QR;

Οι κανονισμοί δεν απαιτούν συγκεκριμένο κείμενο που πρέπει να εμφανίζεται πάνω ή γύρω από τον κωδικό QR. Έχουμε ακούσει ότι τουλάχιστον ένας ρυθμιστικός φορέας χώρας μέλους της Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει σύντομα οδηγίες σχετικά με αυτό, αλλά δεν υπάρχει επίσημη θέση ή λεπτομέρεια του κανονισμού.

Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν ένα “i” στο κέντρο του κωδικού QR για να αναπαραστήσουν το «λάβετε περισσότερες πληροφορίες». Αυτό δεν θα επηρεάσει τη δυνατότητα σάρωσης των χρηστών. Άλλες περιλαμβάνουν το «Σαρώστε για πληροφορίες» ή «Σαρώστε για περισσότερες πληροφορίες» και το τοποθετούν δίπλα στον κωδικό QR. Αυτή η «πρόσκληση για δράση» αποσαφηνίζει περαιτέρω τον σκοπό του κωδικού QR και ενθαρρύνει τον καταναλωτή να τον σαρώσει.

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι οι κωδικοί QR ενδέχεται να σαρώνονται σε άλλες αγορές εκτός της Ε.Ε. Η ιεράρχηση διαφορετικών πληροφοριών για τους καταναλωτές σε άλλες περιοχές, για παράδειγμα η επωνυμία του προϊόντος ή του οινοποιείου, τα χαρακτηριστικά ελέγχου γνησιότητας κ.λπ. μπορούν να ανακατευθυνθούν με βάση τις παραμέτρους γεωγραφικής θέσης και τα εναύσματα.

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μια «κλήση προς δράση» κοντά στον κωδικό QR, βεβαιωθείτε ότι θα είναι κατάλληλη για όλες τις περιοχές και ότι το περιεχόμενο μπορεί να απευθυνθεί στον καταναλωτή.

scan-for-info
Παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα οινοποιεία εκτυπώνουν κωδικούς QR στις ετικέτες κρασιού τους από το 2023

Πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο κωδικός QR στην ετικέτα;

Συνιστούμε ένα ελάχιστο μέγεθος 13mm x 13mm και ένα μέγιστο μέγεθος 16mm x 16mm για τον κωδικό QR, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η «ουδέτερη» ζώνη (βλ. παρακάτω). Στο χαμηλότερο άκρο αυτού του φάσματος (6mm x 6mm), ο καταναλωτής θα πρέπει να τοποθετήσει τη φωτογραφική του μηχανή σε απόσταση μερικών εκατοστών από τον κωδικό QR για να μπορέσει να τον σαρώσει. Στο μεγαλύτερο άκρο, θα πρέπει να βρίσκεται πιο μακριά. Οπουδήποτε μέσα στο εύρος είναι αποδεκτό, αλλά συνιστούμε κάτι στη μέση, ώστε οι καταναλωτές να μην έχουν προβλήματα στη σάρωση.

Όλοι οι κωδικοί QR πρέπει να έχουν μια «ουδέτερη» ζώνη – μια λευκή περιοχή γύρω από τον κωδικό QR. Συνιστούμε τέσσερις φορές το μέγεθος των μεμονωμένων κελιών του κώδικα QR – για αναφορά, αυτό θα ήταν 1,5 mm για έναν κώδικα QR 10 mm.

Θα πρέπει να επιβεβαιώσετε με τον σχεδιαστή ή/και τον πάροχο εκτύπωσης της ετικέτας σας, ότι η εικόνα του κωδικού QR που κατεβάζετε από τη λύση ηλεκτρονικής ετικέτας μπορεί να εκτυπωθεί σε 300 dpi ή υψηλότερη ανάλυση στο επιθυμητό μέγεθος στην ετικέτα.

quiet

Τι χρώμα πρέπει να έχει ο κωδικός QR;

Συνιστούμε έναν μαύρο κωδικό QR σε λευκό φόντο. Άλλα σκούρα χρώματα σε λευκό ή ανοιχτό φόντο μπορεί να είναι δυνατά, αλλά θα πρέπει να δοκιμαστούν με σάρωση δοκιμαστικής εκτύπωσης με μια τυπική εφαρμογή ανάγνωσης κωδικών QR. Το λευκό σε μαύρο φόντο (ανεστραμμένο) μπορεί επίσης να λειτουργήσει, αλλά θα πρέπει να δοκιμαστεί καθώς απαιτεί επαρκή αντίθεση.

QR-instructions
Σημειώστε την υψηλή αντίθεση μεταξύ του κώδικα QR και του φόντου.

Μπορεί ο κωδικός QR να έχει διαφορετικό σχήμα;

Οι κωδικοί QR μπορούν να έχουν μόνο τετράγωνο σχήμα. Παρόλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν δημιουργικά εφέ με την ενσωμάτωση τετράγωνων κωδικών QR σε σχήματα που δεν είναι τετράγωνα, π.χ. ένα περιστρεφόμενο τετράγωνο, ένα παραλληλόγραμμο διαμάντι κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προσέξτε τη διατήρηση της απαιτούμενης «ουδέτερης» ζώνης.

Σε ποια ανάλυση πρέπει να εκτυπωθεί ο κωδικός QR;

Συνιστούμε 300 dpi ή υψηλότερο για να αποφύγουμε προβλήματα με τη σάρωση από τους καταναλωτές.

Αυτό ήταν! Εάν έχετε ολοκληρώσει τα βήματα 1 έως 4 όπως περιγράφεται παραπάνω, μπορείτε να τοποθετήσετε τις ετικέτες κρασιού σας – κωδικούς QR – στα κρασιά που θέλετε να καταστήσετε συμβατά με τη νομοθεσία της Ε.Ε..

Άλλες ερωτήσεις και εκτιμήσεις κατά το σχεδιασμό ενός έργου συμμόρφωσης με την ηλεκτρονική ετικέτα

Μπορείτε να μεταβείτε σε άλλον προμηθευτή ηλεκτρονικών ετικετών αφού οι κωδικοί QR από τον εν λόγω προμηθευτή έχουν ήδη εκτυπωθεί σε ετικέτες που έχουν εφαρμοστεί σε οίνους; Πώς λειτουργεί το σύστημα κλειδώματος των προμηθευτών με τις ψηφιακές ετικέτες οίνου και τους κωδικούς QR;

Οι επιλογές σας εξαρτώνται από την προσέγγιση που ακολουθείτε.

Υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις:

  1. Χρήση ενός στατικού κωδικού QR που δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα (Σημείωση: μην το κάνετε αυτό!)
  2. Χρήση ενός δυναμικού κωδικού QR με δυνατότητα μελλοντικής ανακατεύθυνσης
  3. Χρήση του domain σας για τους κωδικούς QR, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας για δυναμική ανακατεύθυνση

 

Ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα που περιλαμβάνει δύο παρόχους λύσεων ηλεκτρονικών ετικετών, τον Πάροχο Α και τον Πάροχο Β. Ξεκινάτε την υλοποίησή σας με τον Πάροχο Α, δημιουργείτε κωδικούς QR χρησιμοποιώντας τη λύση του και εκτυπώνετε τους κωδικούς αυτούς στις ετικέτες κρασιού σας. Μετά από ένα χρόνο δεν είστε ικανοποιημένοι με την υπηρεσία του ή έχετε αντιμετωπίσει κάποια άλλη δυσκολία και θέλετε να μεταβείτε στον Πάροχο Β.

Για νέα κρασιά, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε τον Πάροχο Β για να δημιουργήσετε τις νέες ηλεκτρονικές ετικέτες και τους κωδικούς QR.

Ωστόσο, για τα κρασιά που έχουν ήδη εκτυπωμένες ετικέτες με τους κωδικούς QR του Παρόχου Α, οι κωδικοί QR που εκτυπώσατε στις ετικέτες κρασιού έχουν μέσα το όνομα domain του ιστότοπου του Παρόχου Α και οι πελάτες που σαρώνουν αυτούς τους κωδικούς QR θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν σε έναν ιστότοπο που ελέγχει ο ίδιος. Αυτό δεν είναι το ιδανικό.

Επιλογή 1 – Στατικός κωδικός QR

Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε μια διεύθυνση URL στον κωδικό QR που δεν προοριζόταν για ανακατεύθυνση σε μια νέα διεύθυνση URL. Ανάλογα με το ποιος ελέγχει το domain και τον διακομιστή που σχετίζονται με τη διεύθυνση URL στον κωδικό QR, μπορεί να είναι αδύνατο να αλλάξετε τη διεύθυνση URL. Αυτό σας καθιστά εγκλωβισμένους. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν συνιστώνται στατικοί κώδικες QR.

Επιλογή 2 – Ανακατεύθυνση URL

Εάν ο Πάροχος Α προσφέρει ανακατεύθυνση URL ακόμη και μετά τον τερματισμό της χρήσης της υπηρεσίας ηλεκτρονικής ετικέτας του, τότε κάθε φορά που ένας πελάτης σαρώνει έναν κωδικό QR σε ένα κρασί με κωδικούς QR από τον Πάροχο Α, ο εν λόγω πελάτης θα ανοίξει πρώτα μια ιστοσελίδα που φιλοξενείται από τον Πάροχο Α, και στη συνέχεια το πρόγραμμα περιήγησής του θα τον ανακατευθύνει στην ηλεκτρονική ετικέτα στην πλατφόρμα του Παρόχου Β.

Ορισμένες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζονται από ενώσεις, ισχυρίζονται ότι θα παρέχουν μεταβίβαση διευθύνσεων URL, εάν τερματίσετε μαζί τους. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, βασίζεστε στο λόγο τους ότι θα παρέχουν την εν λόγω τεχνική υπηρεσία, ακόμη και επί πληρωμή, αξιόπιστα, για όσο διάστημα τα κρασιά σας βρίσκονται στην αγορά.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν πάροχο λύσεων που είναι μια καθιερωμένη εταιρεία, με καθιερωμένους πελάτες, που ξέρετε ότι θα υπάρχει όσο τα κρασιά σας βρίσκονται στην αγορά.

Επιλογή 3 – Χρησιμοποιήστε το δικό σας domain στους κωδικούς QR

Αυτό απαιτεί λίγη προετοιμασία και είναι μια πιο προχωρημένη προσέγγιση. Σε αυτό το σενάριο, η λύση ηλεκτρονικής ετικέτας χρησιμοποιεί το δικό σας όνομα domain. Με αυτόν τον τρόπο, αν ποτέ αποφασίσετε να εγκαταλείψετε την υπηρεσία και να φιλοξενήσετε σελίδες ηλεκτρονικής ετικέτας αλλού, δεν θα είστε καθόλου δεσμευμένοι – εσείς ελέγχετε τη διεύθυνση του ιστότοπου μέσα στον κωδικό QR.

Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε το δικό σας όνομα τομέα στον κωδικό QR, εάν ανησυχείτε για το κλείδωμα σε έναν προμηθευτή ή εάν είστε ένα μεγάλο παγκόσμιο εμπορικό σήμα με συγκεκριμένες απαιτήσεις για αυτό το επίπεδο ελέγχου. Θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ρωτήσετε τον πάροχο της λύσης ηλεκτρονικής ετικέτας σας από νωρίς στο πλαίσιο του έργου τι απαιτείται για τη χρήση του δικού σας ονόματος domain για τις διευθύνσεις URL στους κωδικούς QR.

Μπορείτε να βάλετε έναν κωδικό QR να εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής ετικέτας;

Η ηλεκτρονική σας ετικέτα μπορεί να έχει απευθείας σύνδεσμο προς τον ιστότοπό σας, αλλά δεν μπορείτε να συνδέσετε με σελίδες με πληροφορίες μάρκετινγκ, όπως ενδεικτικά:

 

Μέχρι τώρα, δεν έχει δοθεί από τη ρυθμιστική αρχή περαιτέρω ορισμός για το τι συνιστά και τι όχι «πληροφορία μάρκετινγκ».

 

Ποιες δυνατότητες σε μια λύση ηλεκτρονικής ετικέτας απαιτούνται συνήθως από μια παγκόσμια μάρκα οίνου που επιδιώκει τη συμμόρφωση;

Οι ακόλουθες τεχνικές δυνατότητες (χαρακτηριστικά) απαιτούνται συνήθως από μεγαλύτερες εμπορικές επωνυμίες οίνου:

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Η Scantrust είναι ενθουσιασμένη που προσφέρει την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της για να αφαιρέσει τον πονοκεφάλο που συνεπάγεται η συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε. για την επισήμανση κρασιού. Μάθετε περισσότερα για τη λύση μας, εγγραφείτε για το δωρεάν εργαλείο  μας ή επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να ενημερωθείτε για τις επιχειρηματικές επιλογές μας. Παρέχουμε επίσης ενημερωτικές συνεδρίες σχετικά με τους κανονισμούς της ΕΕ για την επισήμανση κρασιού και τη δική μας λύση. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ηχογράφηση μιας από αυτές που πραγματοποιήθηκαν στις 4 Μαΐου 2023 ακριβώς εδώ: