Blog

(GR) Απαιτήσεις για την ετικέτα του κρασιού της ΕΕ το 2023: Οδηγός για τα οινοποιεία

Από τις 8 Δεκεμβρίου 2023, τα κρασιά που πωλούνται στην Ε.Ε. πρέπει να αναγράφουν νέες πληροφορίες για τα συστατικά και τη διατροφή. Αυτός ο οδηγός εξηγεί τι απαιτείται και τις επιλογές για τη συμμόρφωση, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών QR.

(GR) Απαιτήσεις για την ετικέτα του κρασιού της ΕΕ το 2023: Οδηγός για τα οινοποιεία

 

Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαΐου 2023.

Από τις 8 Δεκεμβρίου 2023, κάθε κρασί που πωλείται στην Ε.Ε. το οποίο δεν έχει παραχθεί και επισημανθεί πριν από την ημερομηνία αυτή θα υπόκειται σε νέες απαιτήσεις επισήμανσης.

Αυτό το άρθρο συνοψίζει τα βασικά σημεία των νέων κανόνων και παρέχει απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις που λαμβάνει η Scantrust από οινοπαραγωγούς. 

Διαβάστε αυτό το άρθρο αν:

Εάν είστε ήδη εξοικειωμένοι με τον νόμο και αναζητάτε βήμα προς βήμα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμόρφωσης, επισκεφθείτε τον οδηγό μας σχετικά  με τη χρήση κωδικών QR και ηλεκτρονικών ετικετών για τη συμμόρφωση..

Ποιες είναι οι νέες απαιτήσεις;

Μετά τις 8 Δεκεμβρίου 2023, όλα τα κρασιά που δεν παρήχθησαν και δεν επισημάνθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή πρέπει να αποκαλύπτουν τα συστατικά, τα αλλεργιογόνα, την ενέργεια και τις διατροφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/2017.

Τα αλλεργιογόνα και οι δυσανεξίες πρέπει να αναγράφονται στο προϊόν ή να είναι φυσικά προσαρτημένα σε αυτό. Ορισμένες από τις άλλες απαιτούμενες πληροφορίες, όπως τα συστατικά, μπορούν προαιρετικά να γνωστοποιούνται με «ηλεκτρονικά μέσα», όπως με έναν κωδικό QR.

Τα κρασιά που δεν συμμορφώνονται πρέπει να αποσύρονται από την αγορά και μπορεί να επιβληθούν και κυρώσεις, σύμφωνα με το νόμο. Βλέπε Ε.Ε. 1306/2013  κεφάλαιο IV, άρθρο 89.

Ποια είναι η προθεσμία για τη συμμόρφωση;

Τα κρασιά που «παρήχθησαν και επισημάνθηκαν» πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023, εξαιρούνται από τις απαιτήσεις και μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται στην Ε.Ε. μετά την ημερομηνία αυτή, μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων.

Δεν έχει δοθεί επίσημος ορισμός της έννοιας «παράγεται». Ο ορισμός της έννοιας «παράγεται» στο πλαίσιο του νόμου ερμηνεύεται επί του παρόντος από τον κλάδο του οίνου ως «ολοκλήρωση της ζύμωσης στο βαρέλι». Εάν υπάρξει επίσημος ορισμός, θα τον ενημερώσουμε εδώ.

Τι συμβαίνει εάν ένα κρασί δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ για την επισήμανση κρασιού;

Το κρασί που δεν συμμορφώνεται με τους νέους κανονισμούς μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά και να υποστεί διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με τον κανονισμό Ε.Ε. 1306/2013 κεφάλαιο IV, άρθρο 89. 

Η επιβολή με επιθεωρήσεις έχει ανατεθεί σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. και προορίζεται να αντιμετωπιστεί από αυτό.

Ποιες πληροφορίες απαιτείται να αναγράφονται στην ίδια την ετικέτα του κρασιού και ποιες μπορούν να παρέχονται μέσω μιας διεύθυνσης URL ή ενός κώδικα QR;

Οι ενεργειακές πληροφορίες, παρόμοιες με τη δήλωση των θερμίδων στις ΗΠΑ, πρέπει να εμφανίζονται στις ετικέτες των κρασιών χρησιμοποιώντας το σύμβολο “E” με βάση μια μερίδα 100 ml.

Τυχόν πιθανά αλλεργιογόνα θα πρέπει επίσης να εμφανίζονται σε εμφανές σημείο στην ετικέτα του κρασιού και να αναγράφονται κάτω από τη λέξη «Περιέχει». Μπορείτε να βρείτε τον κατάλογο των γνωστών δυσανεξιών και αλλεργιογόνων* καθώς και σημειώσεις σχετικά με τον τρόπο εμφάνισής τους στον  Κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011, στο Άρθρο 9, Τμήμα 1 (γ).

Πρέπει να παρέχονται πληροφορίες για τα συστατικά και τη διατροφή, αλλά αυτές μπορούν να διατίθενται μέσω ενός κωδικού QR ή μιας διεύθυνσης URL στην ετικέτα του κρασιού, η οποία στέλνει τον καταναλωτή σε μια ιστοσελίδα με τις πληροφορίες αυτές.

Σημειώστε ότι η «ηλεκτρονική ετικέτα» δεν μπορεί να περιέχει πληροφορίες που προορίζονται για σκοπούς πωλήσεων ή μάρκετινγκ. Η διανομή στοιχείων πωλήσεων και μάρκετινγκ παράλληλα με τα απαιτούμενα στοιχεία για τα συστατικά ή τα θρεπτικά στοιχεία αποτελεί παραβίαση του κανονισμού.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο γνωστοποίησης των διατροφικών και ενεργειακών πληροφοριών, όπως ο τρόπος υπολογισμού των ενεργειακών τιμών και η οργάνωση των αλλεργιογόνων σύμφωνα με τους κανόνες, ανατρέξτε σε αυτόν τον λεπτομερή οδηγό.

Σε ποια γλώσσα πρέπει να εμφανίζονται οι πληροφορίες;

Ο νόμος απαιτεί τη διάθεση των παραπάνω πληροφοριών σε επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. που είναι εύκολα κατανοητή από τον καταναλωτή. Αναφέρει επίσης ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μπορούν να καθορίζουν τις γλώσσες στις οποίες πρέπει να εμφανίζονται οι ηλεκτρονικές ετικέτες.

example-label
Παράδειγμα φυσικής ετικέτας κρασιού με κωδικό QR.

Είναι νόμιμο να δημιουργώ σελίδες με πληροφορίες για κάθε κρασί στον ιστότοπο της μάρκας κρασιού μου;

Αυτή η προσέγγιση ενέχει τον κίνδυνο να μην είναι συμμορφούμενη για διάφορους λόγους.

Οι περισσότερες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ιστότοπων περιέχουν λογισμικό παρακολούθησης το οποίο θα μπορούσε να αποθηκεύσει δεδομένα σχετικά με τους πελάτες που βλέπουν τις ηλεκτρονικές σας ετικέτες. Αυτό απαγορεύεται ρητά από τον νόμο – βλέπε 2021/2117, Άρθρο 16α παράγραφος (32) (γ) 2021/2117, για περισσότερες πληροφορίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με το νόμο, για να είναι συμμορφούμενες, δεν μπορεί να εμφανίζεται πουθενά στις σελίδες αυτές υλικό πωλήσεων ή μάρκετινγκ.

Τέλος, το περιεχόμενο θα πρέπει να εμφανίζεται σε μία ή περισσότερες επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. οι οποίες είναι εύκολα κατανοητές από τον καταναλωτή για να είναι συμμορφούμενο.

Μια εξειδικευμένη λύση λογισμικού που εξυπηρετεί «καθαρές» ιστοσελίδες, περιλαμβάνοντας μόνο τις πληροφορίες που απαιτούνται, είναι η πιο αξιόπιστη λύση για τη συμμόρφωση.

Εάν χρησιμοποιήσω μια ειδική λύση ηλεκτρονικού σήματος, μπορώ να συνδέσω τον δικό μου ιστότοπο;

Όταν ένας οινοπαραγωγός χρησιμοποιεί λογισμικό για τη δημιουργία κωδικών QR και ηλεκτρονικών ετικετών για το κρασί του, είναι λογικό να θέλει να συμπεριλάβει συνδέσμους στην ηλεκτρονική ετικέτα, ώστε οι πελάτες να μπορούν εύκολα να βρουν τον επίσημο ιστότοπο του αμπελοοινικού προϊόντος ή της μάρκας του.

Οι κανόνες δεν διευκρινίζουν με σαφήνεια εάν ή πώς είναι αποδεκτό να παρέχεται σύνδεσμος προς τον ιστότοπο ενός οινοπαραγωγού από την ηλεκτρονική ετικέτα ενός κρασιού, ώστε να μην παραβιάζονται οι απαιτήσεις σχετικά α) με την εμφάνιση πληροφοριών πωλήσεων ή μάρκετινγκ ή β) την παρακολούθηση των δεδομένων των χρηστών.

Εξ όσων γνωρίζουμε, οι αμπελοοινικές ενώσεις έχουν επί του παρόντος διαφορετική καθοδήγηση για το θέμα αυτό σε σχέση με τα οινοποιεία.

Σημείωση – βρισκόμαστε σε επαφή με τις ρυθμιστικές αρχές και θα ενημερώνουμε αυτό το άρθρο καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το θέμα αυτό.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση κωδικών QR για την προβολή των πληροφοριών για τα συστατικά του κρασιού;

Τα οινοποιεία επιλέγουν τους κωδικούς QR για τη συμμόρφωση λόγω τριών σημαντικών πλεονεκτημάτων:

Μπορείτε να παρέχετε διαφορετικές πληροφορίες στους καταναλωτές ανάλογα με το πού βρίσκονται όταν σαρώνουν τη φιάλη κρασιού- για παράδειγμα, ένας καταναλωτής στην Ε.Ε. θα βλέπει τη συμμορφούμενη ηλεκτρονική ετικέτα, ενώ ένας Αμερικανός θα βλέπει πληροφορίες μάρκετινγκ. Αυτό απαιτεί Δυναμικούς κωδικούς QR .

Η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να συμμορφώνονται;

Η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά δεν καλύπτονται από αυτόν τον επικαιροποιημένο κανονισμό. Παρόλα αυτά, ορισμένοι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών, όπως η Pernod Ricard, έχουν αρχίσει να γνωστοποιούν εθελοντικά  διατροφικές πληροφορίες μέσω κωδικών QR.

Wine label reqs EU 2a

Πρέπει να συμμορφώνονται οι ετικέτες κρασιού με μειωμένη αλκοόλη ή με αποαλκοολούχο κρασί;

Τα κρασιά που έχουν μειώσει την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ ή έχουν «αποαλκοολοποιηθεί» μέσω μιας διαδικασίας, υπάγονται στους ίδιους κανονισμούς με τους κανονικούς, αλκοολούχους οίνους, αν και υπάρχουν ορισμένες διακρίσεις ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που περιλαμβάνεται στο ποτό.

Ο όρος «μη αλκολούχο» πρέπει να περιλαμβάνεται και μπορεί να παρέχεται ψηφιακά, εάν το αλκοόλ κατ’ όγκο δεν υπερβαίνει το 0,5%. Ο όρος «μερικώς μη αλκολούχο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν το αλκοόλ κατ’ όγκο είναι περισσότερο από 0,5% αλλά λιγότερο από τον ελάχιστο πραγματικό αλκοολικό τίτλο της κατηγορίας πριν από την αφαίρεση του αλκοόλ. Μια σημαντική διάκριση είναι ότι για όλους τους οίνους με κατ’ όγκο αλκοόλ λιγότερο του 10 %, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, η οποία μπορεί επίσης να παρέχεται «με ηλεκτρονικά μέσα».

Βασικά συμπεράσματα για τα οινοποιεία

*Κατάλογος πιθανών αλλεργιογόνων που ΠΡΕΠΕΙ να περιλαμβάνονται στην τυπωμένη ετικέτα της φιάλης, εάν υπάρχουν στο προϊόν:

Κατάλογος δυσανεξιών και αλλεργιογόνων. (1)(α). Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, δηλαδή: σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, αγριοσίταρο, σιτάρι καμούτ ή υβριδοποιημένα στελέχη τους, και τα προϊόντα τους, εκτός από: α) σιρόπια γλυκόζης με βάση το σιτάρι, συμπεριλαμβανομένης της δεξτρόζης (1)(β). μαλτοδεξτρίνες με βάση το σιτάρι (1)(γ). σιρόπια γλυκόζης με βάση το κριθάρι- (1)(δ). δημητριακά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αλκοολούχων αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης – 2. Οστρακοειδή και τα προϊόντα τους – 3. Αυγά και τα προϊόντα τους – 4. Ψάρια και τα προϊόντα τους, εκτός από: α) γέλη ψαριών που χρησιμοποιείται ως φορέας για παρασκευάσματα βιταμινών ή καροτενοειδών- β) γέλη ψαριών ή Isinglass που χρησιμοποιείται ως βελτιωτικός παράγοντας σε μπύρα και κρασί – 5. Φιστίκια και τα προϊόντα τους – 6. Σόγια και προϊόντα της, εκτός από: α) πλήρως επεξεργασμένο σογιέλαιο και λίπος σόγιας (1) (β) φυσικές μικτές τοκοφερόλες (E306), φυσική D-άλφα τοκοφερόλη, φυσική D-άλφα οξική τοκοφερόλη και φυσική D-άλφα γλυκιά τοκοφερόλη από πηγές σόγιας – γ) φυτοστερόλες και εστέρες φυτοστερόλης από φυτικά έλαια που προέρχονται από πηγές σόγιας- δ) φυτικός στανολεστέρας που παράγεται από στερόλες φυτικών ελαίων από πηγές σόγιας – 7. Γάλα και τα προϊόντα του (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης), εκτός από: α) τον ορό γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλκοολούχων αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης – β) τη λακτιτόλη- 8. Ξηροί καρποί, δηλαδή: αμύγδαλα (Amygdalus communis L.), φουντούκια (Corylus avellana), καρύδια (Juglans regia), κάσιους (Anacardium occidentale), καρύδια πεκάν (Carya illinoinensis (Wangenh. ) K. Koch), καρύδια Βραζιλίας (Bertholletia excelsa), φιστίκια (Pistacia vera), καρύδια μακαδάμια (Macadamia ternifolia) και τα προϊόντα τους, εκτός από τους καρπούς που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αλκοολούχων αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης – 9. Σέλινο και τα προϊόντα του – 10. Μουστάρδα και τα προϊόντα της – 11. Σουσάμι και τα προϊόντα του – 12. Διοξείδιο του θείου και θειώδη σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/kg ή 10 mg/λίτρο ως προς το ολικό SO2, οι οποίες πρέπει να υπολογίζονται για τα προϊόντα όπως προτείνονται ως έτοιμα για κατανάλωση ή όπως παρασκευάζονται σύμφωνα με τις οδηγίες των παρασκευαστών- 13. Λούπινο και τα προϊόντα του- 14. Μαλάκια και τα προϊόντα τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Το παρόν άρθρο δεν παρέχει καμία νομική συμβουλή ή εγγύηση αξιοπιστίας. Ελέγχετε πάντοτε τις πιο πρόσφατες ρυθμίσεις της Ε.Ε. ή άλλες λεπτομέρειες κυβερνητικών κανονισμών από πρωτότυπες πηγές.